TAKTO CHUTÍ RUŽOMBEROK V rubrike Takto chutí Ružomberok hodnotíme naše kulinárske zážitky z reštauračných zariadení v meste. Ide o naše subjektívne názory, riadne podpísané autorom. Rovnako aj hodnotenie daných podnikov je pochopiteľne subjektívne, vytvorené na základe našej vlastnej návštevy či priamej skúsenosti s jedlom (konkrétneho zariadenia) - ktoré sme osobne navštívili a ochutnali.
Pod farským kostolom na Mariánskom námestí sídli Reštaurácia Čierny kameň. Nesie názov podľa rovnomenného (kočovného) pivovaru z Liptovských Revúc. Okrem výborného jedla je známa a obľúbená predovšetkým vďaka širokej ponuke čapovaných pív z vlastnej produkcie, ale aj napríklad Plzenského piva.
Na Google má pri vyše 500 recenziách vysoké hodnotenie 4.5 z 5. Okrem tradičnej ponuky pre milovníkov piva je v jedálnom lístku niekoľko špecialít. Obľúbenosť si podnik získal aj vďaka dennému menu, ktoré si môžete objednať v pracovných dňoch okrem pondelka.
Vždy ponúkajú na výber dve polievky a tri hlavné jedlá. Cena menu je v rozmedzí približne od 7.20 do 8.20 eur, podľa typu hlavného jedla. Ak si nevyberiete „polievku dňa“ z menu, za druhú, ktorá je k dispozícii celý týždeň (kurací vývar), si priplatíte 2.30 eur, ale len vtedy, ak si ho objednáte samostatne.
V podniku sa nedá platiť kartou, len hotovosťou. A práve toto je hendikep, na ktorý často v recenziách upozorňujú hostia. Na druhej strane, reštaurácia je v centre mesta, v okolí sto metrov je približne desať bankomatov.
Interiér je pekný, štýlový, kombinácia dreva a kameňa, stoly z masívneho dreva, rovnako ako stoličky. Ponuku denného menu zverejňuje reštaurácia vždy začiatkom týždňa na Facebooku, aj s možnosťou dovozu do Ružomberka či okolia. Menu vydávajú od 11:00 do 14:00, pričom denne, podľa slov obsluhy, predajú viac ako 100 obedových menu.
Nie sme vegetariáni, ale...
My sme ochutnali z ich denného menu zeleninový boršč, kurací vývar, Teryiaki kura s ryžou a grilovaného lososa so zemiakmi. Za boršč s hlavným jedlom - kuracie mäso teryiaki s ryžou sme zaplatili 7.40 eur, za kurací vývar a lososa so zemiakmi to bolo 7.90 eur.
Nie sme vegetariáni, no zeleninový boršč nás veľmi milo prekvapil. Chutil naozaj na nerozoznanie od klasického s mäsom. Príjemná ružovo-fialová farba, smotanová konzistencia, výborne dochutená polievka, ktorú sme si skutočne užívali.
Kuraciemu vývaru nič nechýbalo. Necítili sme z neho žiadne chemikálie ako vegetu, sójovú omáčku a podobne. Mäkkučké kuracie mäsko, nerozvarené rezance, kúsky mrkvy a petržlenu, aj nakrájanej petržlenovej vňate. Mohol síce byť o kúsok viac teplejší, ale vlažný nebol, takže to príliš nevadilo.
Kuracie teryiaki, jasmínová ryža, jarná cibuľka, redkvička, mrkva, koriander, sézam. Toto bolo prvé hlavné jedlo, servírované v hlbokej miske. Hoci sme neboli v ázijskej reštaurácii, chutilo presne tak, ako má.
Výrazná chuť teryiaki marinády (omáčky), mäso sa na jazyku rozpadalo, ryža bola pripravená bezchybne a zeleninová obloha bola správne čerstvá a neochutená, s originálnou sviežosťou.
Veľmi dobrý bol aj grilovaný losos s maslovo - citrónovou omáčkou, pečenými zemiakmi a šalátom. Okrem chute zaujalo znovu aj servírovanie. Losos nebol ani príliš slaný ani nedosolený, zemiaky neboli rozvarené, ale ideálne upečené a dochutené, a potešil aj fakt, že na rozdiel od niektorých iných podnikov, bol šalát nielen položený na tanier, ale aj ochutený soľou, olivovým olejom či jemne čiernym korením.
Zdanlivá maličkosť
Ešte sme sa nezmienili o obsluhe. Tá môže byť pokojne „výstavnou skriňou“ podniku, pretože bola milá, rýchla – pohotová, nevtieravá, pozorná. Bola tam presne vtedy, kedy sme ju očakávali.
Rovnako potešila aj zdanlivá maličkosť, a tou sú ponúkané príbory zákazníkom. Sú totiž z masívneho kovu, nie „plechové“ či cenovo najlacnejšie. Príjemné na držanie aj jedenie, vidno, že aj v tomto segmente záleží majiteľom na spokojnosti hostí.
Hľadali sme nedostatok
Hľadali sme akýkoľvek nedostatok, pretože všetko, čo sme od príchodu až po odchod z reštaurácie zažili a ochutnali, bolo takmer dokonalé. Napriek našej úpornej snahe sme nič nenašli. Len skutočnosť – a to už nesúvisí s naším „pobytom“ v podniku – že Čierny kameň nemá vlastnú internetovú stránku, o všetkom informuje na sociálnych sieťach.
Prvý raz 5 hviezdičiek
Keďže redakčné hodnotenie zahŕňa našu návštevu v zariadení a všetko, čo sme počas nej zažili, nemáme inú možnosť – a robíme to veľmi radi – len dať Reštaurácii Čierny kameň ako prvému podniku z doposiaľ recenzovaných v tejto rubrike – plné hodnotenie 5 hviezdičiek.
Podnik sme navštívili 28. 2. 2025. Reštaurácia o našej návšteve nebola vopred informovaná. Platbu za jedlo si redakcia hradila sama.
CELKOVÉ HODNOTENIE REDAKCIE: ***** (5/5)
Plusy: veľmi pekné prostredie, štýlové; masívne kovové príbory; ideálna chuť všetkých testovaných jedál; profesionálne servírovanie; nevtieravá, pohotová a ochotná obsluha; žiadne zistené chemikálie v jedlách; zvlášť oceňujeme vynikajúci zeleninový boršč.
Mínusy: kurací vývar mohol byť trošku teplejší; nemožnosť platiť platobnou kartou; podnik nemá vlastnú internetovú stránku.







