Ružomberský hlas
  • Sobota 27. apríl 2024
  • 0:0:0
  • Online:

(EXKLUZÍVNE) O tom, že život v Bratislave je drahší a nákladnejší ako v Ružomberku, netreba nikoho zvlášť presviedčať. Stačí sa pozrieť na ceny nehnuteľností, poplatkov, ale aj sortiment bežného života. Predsa je však (minimálne) jedna komodita, tovar, ktorý je v hlavnom meste lacnejší ako v centre dolného Liptova. Pizza, ktorú aj podľa internetovej encyklopédie Wikipedia „Ružomberčania milujú“, je u nás drahšia ako v Bratislave.

Celkovo počet prevádzok, ktoré v Ružomberku ponúkajú pizzu, výrazne prevyšuje porovnateľné mestá. Dávnejšie síce zanikli dlhoročne známe pizzerie ako Tutti, Delika či nedávno najstaršia Pizzeria Bella, no vznikli nové. Len pred týždňom Pizza Adamo’s, ešte predtým London Pizza, Pizza Brothers či Pizza Kubko.

Porovnali sme teda cenu základnej pizze Margherita v Ružomberku a v Bratislave. V origináli ide o typickú (neapolskú) pizzu s vyvýšeným okrajom, ozdobenou ručne drvenými lúpanými paradajkami, mozzarellou, lístkami čerstvej bazalky a extra panenským olivovým olejom.


Aby bolo naše porovnanie čo najhodnovernejšie a objektívne, urobili sme ho v rovnakom čase – minulý pondelok, takmer výhradne podľa cien z dovozového portálu bistro.sk. Vybrali sme sedem prevádzok v Ružomberku a sedem v Bratislave. Išlo pritom o podniky, ktoré sú medzi zákazníkmi najobľúbenejšie (majú najvyššie hodnotenie), pričom sponzorované odkazy sme nebrali do úvahy.

Výsledok? Priemerná cena pizze Margherita v Ružomberku je spomedzi 7 prevádzok na úrovni 7,96 eur. V Bratislave je to podstatne menej, 6,11 eur. Najdrahšie podniky u nás pritom boli Café Efekt (8,90 eur), Familiya a Camino (po 8,50 eur), Italiana (7,90 eur), Concordia (7,70 eur) a London Pizza – tá však ponúka až 850 g pizzu (7,30 eur), Pizza Kubko ponúka Margheritu za 6,90 eur.

Najdrahšia pizza v Bratislave spomedzi nami hodnotených bola z Pizzerie Metropol (6,80 eur), najlacnejšiu robí podnik U Mami (5,90 eur) – pričom práve toto zariadenie má pri vyše 5 400 recenziách zákazníkov takmer najlepšie hodnotenie 4.9, podobne ako Pizza City a Dobré jedlo na Kolibe – lepšie má už len Pizza Carlito – 5.0 (6,10 eur).

Miloš Hanula z Ružomberka má 48 rokov. Je to skúsený a vyučený kuchár s dlhoročnou praxou. Varenie ho natoľko bavilo, že v roku 2000 rozbehol v Ružomberku prvú donáškovú službu pizze v histórii. Pamätníci si isto spomenú na názov jeho prevádzky – Pizza HaMi.


Aj autor tohto článku priznáva, že najlepšiu pizzu vo svojom živote mal práve z kuchárskych rúk Miloša Hanulu (viackrát, vždy to bol pre mňa exkluzívny zážitok, pozn. aut.). Podľa jeho receptu varí kapustnicu dodnes, aj keď zďaleka nie v takom exkluzívnom podaní, ako tento prvotriedny kuchár.

Miloš nás opravil, keďže ešte pred ním bol v Ružomberku jeden pokus o donáškovú službu pizze. „Bolo to v roku 1999. Kamarát z detstva to robil aj s rodinou asi pol roka doma v kuchyni. Ale, nezvládali to, tak skončili, a dlhšie nebola v meste žiadna podobná prevádzka. Vlastne, on ma do toho nahovoril, a tak som začal v januári 2000 s Pizzou HaMi, dlho sme boli jediní v meste. Až v roku 2001 prišla prvý konkurencia, Pizza Tutti.“

Donáškovú službu HaMi prevádzkoval s mamou a bratom od januára 2000, ako sme spomínali. Za niekoľko dní však našiel vhodné priestory v bývalom agropodniku za Kauflandom, kde bol tri roky. Potom, s pomocou kamarátov a rodiny prerobil domček pri sídle firmy Renost, kde bol ďalšie tri roky.

Odtiaľ odišiel do budovy súčasnej Pizzerie Concordia (Concordia Pub), ktorú predtým, taktiež hlavne s pomocou rodiny či kamarátov, postavil. Prvé roky tam bola už pizzeria HaMi, nielen donášková služba. Po troch rokoch priestory prevádzky aj kuchyne rozšíril do súčasnej podoby.

„V roku 2008 HaMi zanikla, neskôr boli v budove ďalšie prevádzky. Až v roku 2013 mi napadlo, že ružomberský športový fanklub by mohol mať svoj podnik, kde by sa fanúšikovia mohli stretávať, a tak vznikol Concordia Pub, ktorý prišli pokrstiť páni František Dian a Jozef Smolek. Podnik funguje dodnes, navštevujú ho nielen fanúšikovia, ale aj bežní zákazníci, naše basketbalistky, tréneri, v minulosti aj futbalisti. Má svojich štamgastov, žije svojou atmosférou a verím, že to takto ešte dlho bude,“ rozhovoril sa Miloš Hanula.

Neoslovili sme ho však len tak. Jeho životnú cestu v oblasti prevádzky reštauračných služieb sme predstavili preto, aby bolo vidno, že je skúseným odborníkom, nielen za sporákom, ale aj v podnikaní.

Opýtali sme sa ho, prečo je podľa neho pizza v Ružomberku drahšia ako v Bratislave. Miloš Hanula nám odpovedal s tým, že uviedol dve zásadné príčiny.

Prvá z nich je jeho slovami táto: „U nás je menšia kúpna sila ako v Bratislave, ale náklady na prevádzku sú z veľkej časti podobné. Takže, keď chodí do reštaurácií či pizzerií menej ľudí, musia ich majitelia zdvihnúť ceny produktov, aby sa im zariadenia vôbec oplatilo prevádzkovať. Z mojej dlhoročnej praxe však viem, že keď som sa chcel presadiť v konkurencii, dalo sa to aj znížením cien, tak totiž nalákate viac zákazníkov.“

Druhou príčinou je podľa neho háčik, ktorý priamo súvisí s vyššie uvedeným. Znovu má slovo Miloš Hanula: „Je s tým viac roboty. V súčasnej dobe a pri dnešnej mládeži si to neviem predstaviť, žeby chceli robiť a aj robili viac. Vo väčšine prípadov sa im totiž robiť nechce, niektorí sú aj dosť nešikovní. Akoby im to nepálilo, alebo sa im nechcelo. Starší, šikovnejší, zase už toľko nevládzu.“

Keď však prevádzka zníži ceny produktov, budú ju môcť zákazníci viac navštevovať, pretože bude dostupnejšia, lacnejšia. To isté platí, samozrejme, aj o donáške jedál, pizze. „Ako príklad si zoberme napríklad ázijské bistrá či stravovacie zariadenia, ktoré ponúkajú cenovo výhodné denné obedové menu. V konečnom dôsledku by to pre pizzerie mohlo znamenať úspech, pretože tržby by si zvýšili možno aj na vyššiu úroveň ako pri pôvodných, drahších cenách.“


(E) - znak Exkluzívne znamená, že článok sme na našej webstránke zverejnili v plnom znení napriek tomu, že bol publikovaný v Ružomberskom hlase č.5/2024. Rovnako znak (E) indikuje, že túto tému sme uverejnili ako prví v regióne.

Vyhľadávanie

Sobota 27. apríl 2024
0:0:0
Online: