V rubrike Takto chutí Ružomberok hodnotíme naše kulinárske zážitky z reštauračných zariadení v meste. Ide o naše subjektívne názory, riadne podpísané autorom. Rovnako aj hodnotenie daných podnikov je pochopiteľne subjektívne, vytvorené na základe našej vlastnej návštevy či priamej skúsenosti s jedlom (konkrétneho zariadenia) - ktoré sme osobne navštívili a ochutnali.
Nenápadná budova, krásne maľby
Pri hlavnom cestnom ťahu E77 v Ružomberku na Bystrickej ceste sa už „od nepamäti“ nachádza Reštaurácia Route E77. Pomenovaná podľa európskeho koridoru, po slovensky podľa cesty I/18 (spojnica sever-juh).
Nenápadná budova, pomerne malá, upúta krásnymi maľbami cesty, nápisu názvu podniku a doplnená graficky aj menom mesta Ružomberok. Možno ste okolo nej už prešli x-krát, a nikdy nevstúpili dnu.
Nachádza sa pri ZŠ Bystrická, oproti Lidlu, ČS Slovnaft a bývalej administratívnej budove papierní. Parkovanie je možné bezplatne pri neďalekej bytovke.
My sme sa tam prišli najesť minulý piatok. Na denné – obedové menu. Interiér ponúka nefajčiarsku, ale aj fajčiarsku časť. Priestor pri bare, kde sa nefajčí, je vkusne zariadený a doplnený historickými fotografiami Ružomberka, čo sme už pochválili aj minule v Drevárni, a rovnako tak chválime aj teraz – vhodný a príťažlivý doplnok!
150 obedov denne
Interiér nefajčiarskej časti nie je príliš veľký, ale o to útulnejší. Sedí sa tam dobre, ako zákazníkovi vám nič nechýba, pohodlie je zaručené aj vďaka umnému rozloženiu stolov a sedenia.
Denné menu, ktoré podávajú hosťom od 10:00 do 14:00 stojí od 6,20 eur. Pravidelne ponúkajú dve polievky a tri hlavné jedlá, pričom je možnosť objednať si ďalšie tri hlavné jedlá zo stálej ponuky (vyprážaný syr, kurací či bravčový rezeň, grilované kuracie mäso...).
Podľa vyjadrenia obsluhy vydajú v priemere za deň asi 150 obedov, čo je veľmi slušné číslo. My sme si vybrali boršč a bravčové plátky v slaninovej omáčke s tarhoňou a cesnakovú polievku a vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Obsluha bola excelentná po všetkých stránkach. Milá, pohotová, rýchla, nápomocná a ochotná. Boršč ako hlavnú polievku dňa sme dostali v hrnci, nabrať sme si mohli viackrát. Toto jedlo sme si skutočne užívali. Pripravené bolo poctivo a jeho prvotriedna chuť nás príjemne prekvapila. Výborne dochutené, s dostatkom surovín ako kapusta, cvikla, mäso, mrkva a ostatné, chutne zladené a bez chémie - potešilo. Doslova ideálne!
Žiadny mrazený polotovar
Bravčové plátky v slaninovej omáčke s tarhoňou boli ďalším jedlom, ktorému nemáme čo vytknúť. Napriek tomu, že zrejme išlo o karé, nebolo suché, ale šťavnaté, rozpadalo sa na jazyku, krájalo sa ľahko a omáčka bola dochutená perfektne. Tarhoňa bola farebná – dali si tú námahu, najprv ju osmažiť na sucho a na oleji, až potom variť. Tlieskame...