Ružomberský hlas
  • Streda 24. apríl 2024
  • 0:0:0
  • Online:
  • Ružomberok
  • Aktuality
  • 22. február 2024
  • 6623

Písal sa rok 1995. V Ružomberku, na križovatke Hrabovskej cesty a Makovického, vtedy otvorili nový hotel Slowaps (dnes Áčko). Odvtedy sa v meste nepostavil žiadny nový hotel, o niekoľko rokov neskôr otvorili len zrekonštruovaný hotel Kultúra. Koncom minulého roka sa však odhodlali v Čutkove k výstavbe nového hotela. Má byť ako jediný štvorhviezdičkový v Ružomberku...

V novembri začala spoločnosť Černovské drevenice s výstavbou hotela v súčasnom areáli U dobrého pastiera. Ekologické ubytovacie zariadenie v Čutkovskej doline má byť hotové v roku 2025. Ako sme prisľúbili v statuse Ružomberského hlasu na sociálnej sieti Facebook, prinášame vám podrobné informácie priamo od investora. Patrik Habo, konateľ Liptovskej stavebnej spoločnosti, ktorá je zhotoviteľom stavby, priblížil parametre hotela, náklady na výstavbu, spôsob financovania, ale aj to, či a aké rozvojové plány majú s areálom, ktorý svojou atraktívnosťou láka tisícky domácich aj cezpoľných návštevníkov.

„Výstavba hotela je dlhodobo a strategicky plánovaná ako záverečná etapa areálu U dobrého pastiera. Je schválená a povolená územným rozhodnutím z roku 2009. Cieľom je rozšíriť a skvalitniť naše hotelové služby a vytvoriť z areálu cieľovú dovolenkovú destináciu,“ poznamenal na úvod. Doplnil, že penziónové ubytovanie v „Starej kolibe“ nedisponuje dostatočným množstvom lôžok voči aktuálnemu dopytu.

Cieľová dovolenková destinácia

Termín ukončenia hotela a jeho spustenie do prevádzky je podľa Haba zámerne naplánovaný na leto roku 2025, kedy predpokladajú aj sfinalizovanie diaľničného tunela Čebrať. „Objekt umožní využívať naše služby nielen okoloidúcim cestujúcim, ktorých bude výrazne menej, ale najmä ponúkne širokej verejnosti ďalšiu cieľovú dovolenkovú destináciu na dolnom Liptove,“ naznačil.

Objekt bude patriť medzi menšie hotelové zariadenia, ktoré ekologicky ani vizuálne nezaťaží okolité prostredie. Bude spĺňať parametre štvorhviezdičkového hotela štýlovej architektúry a interiérovej výbavy s množstvom atraktívnych doplňujúcich služieb, ktoré sú štandardom v podobných zariadeniach v alpských krajinách. Projekt počíta s kapacitou 50 lôžok v 22 izbách vyššieho štandardu. Objekt má dve nadzemné poschodia s centrálnou recepciou a vonkajšími terasami.

Suterén hotela ponúkne samoobslužnú kaviareň, bar, konferenčnú miestnosť, hotelové kino a bowlingovú dráhu. Pre zvýšenie komfortu ubytovaných bude suterén prepojený podzemným chodbovým kolektorom s jestvujúcimi prevádzkami wellness, Richtárky a Starej koliby. Hotel bude energeticky nenáročný, ekologicky chladený aj vykurovaný formou riadenej rekuperácie zo zdroja využívajúceho úžitkovú vody z neďalekej priehrady. Technická interiérová výbava je zameraná na moderné smart technológie s dôrazom na samoobslužnosť či už na vstupoch, pri parkovaní alebo doplnkových službách. Hotel má slúžiť širokej skupine návštevníkov, vhodný bude najmä pre rodiny s deťmi, turistov či teambuildingových zákazníkov. Hotel bude v prevádzke od septembra 2025. „Pozemky, na ktorých objekt realizujeme, sú súkromné,“ uviedol P. Habo.

Dodržia autentický štýl

Zaujímali sme sa, či bude mať hotel nejaké zaujímavé architektonické stvárnenie a či bude zapadať do koloritu okolitých stavieb. „Máme už viac ako 18 rokov jedného architekta, zhotoviteľa aj prevádzkara. Snažíme sa prísne dodržiavať autentický drevenicový štýl všetkých objektov,“ odpovedal. Preto sa ani hotel nebude architektonicky odchyľovať od zavedeného štandardu. Hotel je zámerne vsadený v blízkosti jestvujúcich gastroprevádzok, aby jeho funkčnosť bola pre ďalšie moderné služby čo najviac efektívna. Architektom stavby je Peter Engler.

„Objekt má za cieľ nielen doplniť a skvalitniť naše služby, ale dotvára dôležitý atribút komplexného vyššieho dedinského prostredia so zachovaním jeho tradičných funkcií s dôrazom na otvorený verejný priestor. Veríme, že tento históriou osvedčený princíp urbanizácie, ocenia naši zákazníci aj dnes,“ podčiarkol P. Habo.

Predpokladaný investičný náklad hotela je 2,1 mil eur. „Na výstavbu použijeme úverové a vlastné zdroje. Čo sa týka podobných rozsiahlych nadzemných objektov, Habo tento projekt označil za posledný. „V pláne máme revitalizovať verejný priestor v blízkosti Fatranky - detský a piknikový mobiliár, obnoviť historické hrádzové a technické komponenty Čutkovskej priehrady, revitalizovať jej okolie na oddychovú pobrežnú zónu a zrealizovať remeselnú mliekareň na spracovanie nášho ovčieho mlieka. V hlavnej sezóne chceme prevádzkovať kyvadlovú, ekologickú dopravu pre návštevníkov, po trase Klačno-otočka - parkovisko Čutkovská dolina,“ dodal.


HOTEL (poznámka)

Pamätáte sa, kedy sa doteraz naposledy postavil v Ružomberku hotel? Nenamáhajte sa, bolo to v roku 1995, teda takmer pred 30 rokmi, kedy otvorili dnešné Áčko, vtedy hotel Slowaps. V novembri sme na našom Facebooku zverejnili, že v Čutkove začali s výstavbou nového hotela. Mimochodom, len piateho v Ružomberku. Aj keď beriem(e) túto sociálnu sieť s veľkým nadhľadom, spŕška negatívnych a bezhlavo kritických komentárov doslova bila do očí.
Hotel majú dokončiť v roku 2025, bude stáť v areáli Koliby u dobrého pastiera a aj podľa vizualizácie má byť v rovnakom architektonickom duchu ako všetky súčasné stavby v tom priestore – ľudový štýl, betón, ale hlavne drevo.
Krásne zapadá do prostredia, nestavia sa na zelenej lúke, ale priamo v areáli, no napriek tomu to evidentne mnohým ľuďom vadí.
Mrzí ma, že akoby sme si v „meste turizmu“ často nevideli ďalej od špičky nosa. Akoby sme zabúdali na nespočetné benefity, čo má takýto dnes vskutku odvážny počin za pravdepodobný následok.
Ružomberku pribudne len piaty hotel, nové možnosti ubytovania najvyššieho typu a kvality, rozšírenie ponúkaných služieb v atraktívnej lokalite Čutkova, a aspoň nejaké posilnenie cestovného ruchu, na ktorý sa tak často odvolávame, a ktorý u nás často aj gýčovito omieľame.
Toto je však konkrétny krok preto, aby možná klientela nielen z Ružomberka či Slovenska, ale aj zahraničia, mohla v Čutkove nielen ochutnať naše, slovenské špeciality, ale aj ubytovať sa (nielen v súkromí či penzióne), ale hoteli.
Myslel som si, že sme sa ako spoločnosť, zvlášť tá naša – náročná – ružomberská – už niekam (dopredu) pohli. V zmýšľaní, prajnosti, uvažovaní o budúcnosti, mysliac tým všetkým nielen na vlastné dobro a prospech, ale aj na rozvoj mesta a regiónu.
Evidentne som sa mýlil.
Škoda.


Michal Domenik


(obidva príspevky sme uverejnili v Ružomberskom hlase č.22 a 23/2023)

Galéria

divider

Vyhľadávanie

Streda 24. apríl 2024
0:0:0
Online: